Kammar i håret

Så vackra håruppsättningar som det finns behövs det inga smycken i håret kan man tycka. Men en riktigt fin flätning där ett långt hår har blivit konstnärligt uppsatt och kröns av en fin hårnål med en pärla på eller en gnistrande sten är vackert. För att inte tala om håruppsättningar med kammar och nålar om vartannat eller håruppsättningar med inflätade små blommor i håret. Det är konstfulla uppsättningar som tar tid att göra och som kräver mycket skicklighet och framför allt ett konstnärligt öga av den som gör uppsättningen.

Hårsmycken är annars något som funnits väldigt länge i människans historia. På vikingatiden gillade man glaspärlor som gnistrade i solen och glaspärlor gillar vi fortfarande. Inte bara glas förstås utan alla slags ädla stenar och halvädelstenar är mycket populära och eftertraktade än i denna dag. På den punkten lär vi människor aldrig förändras. Det som är vackert är vackert och tidlöst och dit hör definitivt även hårsmycken av alla slag. Det kan var kammar med steninfattningar, hårnålar, spetsar, sjalar och hattar som vi vill smycka håret och huvudet med. Men allra vackrast är ett välskött friskt hår och det får gärna vara konstfärdigt uppsatt också.

Kammar för håret kan också de vara rikligt utsirade och snidade av olika slags ben. Sköldpaddans sköld har varit föremål för snidande och smyckestillverkning sen urminnes tider. Likaså horn från många olika slags djur. Av horn och ben och även av trä har människan snidat och tillverkat vackra hårsmycken och nålar. Många kammar, nålar och pärlband för håret har gjorts av pärlor eller med överdrag av pärlemor.