Vässa din blogg

Om du står och stampar på samma ställe med din blogg kan det vara dags att utveckla den och spetsa till den. Det handlar dels om att göra själva bloggen bättre, dels om att vidareutbilda sig själv. Här kommer några tips på vad du kan göra för att vässa din blogg.

Utbilda dig själv

När det kommer till utbildning handlar det främst om att skaffa sig fler kunskaper om det ämne man bloggar om. Men det kan även handla om ett mer generellt grepp, där man höjer sin allmänna kunskapsnivå. Att exempelvis gå en ledarskapsutbildning på distans kan ge flera bra nycklar som hjälper till både i arbetet som bloggare och på arbetsmarknaden. Med bättre kunskaper är du mer rustad att kunna producera bättre innehåll till din blogg. En annan variant av utbildning är att kartlägga andra bloggar och verkligen försöka förstå hur de fungerar. På detta vis går det att hämta värdefull inspiration. Det går tydligt att se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Någon som har hundratusentals följare måste uppenbarligen göra någonting rätt. Via Youtube går det att hitta en hel del intressanta videor på ämnet hur man utvecklar sin blogg.

Vässa själva bloggen

Ett av de enklaste sätten att vässa sin blogg är att förbättra språket och uppbyggnaden av artiklarna. Många skriver antingen för mycket eller för lite. Det gäller att hitta en perfekt mix mellan bilder och text. Du ska inte göra din blogg ogenomtränglig med för stora ytor av textinnehåll utan istället låta materialet “andas”. Brödtext ska delas in i underrubriker och punktlistor där det passar. Det kan vara smart att börja infoga sammanfattningar av varje blogginlägg. En del bloggare anger även i början av varje artikel hur lång tid läsaren kan förvänta att det tar att läsa hela storyn. Då kan det vara smart att ge en sammanfattning i inledningen för de läsare som har bråttom. De kan istället återvända då de har mer tid över, för att fördjupa sig i ämnet.