Att våga sig ut på arbetsmarknaden

Att kasta sig ut på arbetsmarknaden och försöka hitta ett jobb kan kännas både roligt, spännande och en aning jobbigt. Det är en tuff marknad där ute och det kan krävas en hel del för att lyckas håva in drömjobbet. Samtidigt är det alltid värt det när man lyckas, och med rätt verktyg blir det nästan omöjligt att misslyckas.

Skriv ihop ett bra cv

Det viktigaste som arbetssökande är att ha ett riktigt bra CV att visa upp. Det ska vara lättläst med tydligt uppradade erfarenheter och kunskap. Skriv inte med några privata detaljer eller egenskaper, dessa ska in i ditt personliga brev sedan. Ett CV ska helt enkelt spegla vad man tidigare har arbetat med eller studerat, och inte mer än så. I det personliga brevet skriver du några korta rader om vem du är och vad du kan tillföra på en arbetsplats. Utelämna irrelevanta uppgifter så som fritidsintressen och husdjur, om det inte skulle kunna spela roll för tjänsten. Här vill arbetsgivaren lära sig vem du är i din yrkesroll.

Ta hjälp av rekryteringsföretag

Det finns många rekryteringsföretag som specialiserat sig på att sammanföra arbetsgivare och arbetssökande. Ett av dem är https://www.theplace.se/, där det är enkelt att söka jobb och få hjälp med att utveckla sin profil som jobbsökande. Här får du alla möjliga tips för att sedan matchas ihop med precis rätt yrke för dig. Sidan fungerar lika bra som förmedling för företag som letar efter nya effektiva människor att rekrytera till arbetsplatsen. The place hjälper till med alla steg i rekryteringen för att se till att rätt person hamnar på rätt plats.

Våga be om hjälp

Det är inget fel i att be om hjälp när det handlar om att försöka hitta rätt arbetsplats. Ta hjälp av vänner och tidigare kollegor för att få ut ordet om att du söker ett nytt jobb. De flesta som byter jobb får sin nya tjänst genom kontakter, så det är otroligt viktigt att dra i alla trådar man kan.

Det är heller ingen dum idé att låta flera personer läsa igenom ditt CV och personliga brev. Detta gäller både vänner och professionella rekryteringsansvariga. Att få relevant input från utomstående kan vara helt avgörande för om din ansökan kommer gå vidare i en rekryteringsprocess eller inte.

Utveckla din kunskap och erfarenheter

Har du svårt att få drömjobbet? Fundera på om det finns någon kurs eller annan form av erfarenhet du kan läsa in för att ha en större chans att knipa nästa tjänst. Det finns många distans- och kvällskurser för specialkompetens som ökar din chans på arbetsmarknaden. Det kan också vara en god idé att arbeta ideellt inom relevant bransch för att få in en fot och samtidigt utöka din erfarenhet.