En bloggares tankar om varför Sverige är värt ett besök

Varför skulle en person vilja besöka det nordliga landet Sverige? Det finns flera anledningar. Sverige är ett av de mest välmående länderna i världen och också en plats med hälsosam kvalitetsmat. Under senare år har svensk matlagningskonst blivit känd över hela världen. Detta land med bara 10 miljoner invånare är fullt av natur, sjöar och skogar som direkt haft inflytande på matvanor och matlagningskonst.

Det är ett av länderna i världen där människor lever och trivs bäst. Det är ett avlångt land med blandad och varierad geografi. Med bara lite flyttstädning som utmaning finns allt från anrika städer som Helsingborg och Lund i Skåne, till midnattssol i Kiruna och Haparanda i norr. Huvudstaden Stockholm har mängder av utomhusmarknader med utmärkt mat och loppmarknader. En av de mest berömda marknaderna i Stockholm är Hötorgets torghandel i Stockholms centrum, där försäljare vid marknadsstånd bland annat säljer grönsaker, frukt och blommor av utmärkt kvalitet.

I Sverige är en populär frukt jordgubbar, speciellt till efterrätter. Emellertid är kanske en ännu större svensk favorit kantarellen, en utsökt gul svamp. Kantarellen passar till många av traditionella maträtter och rätter inom husmanskost. Även kronärtskockor och potatis är ofta nyckelingredienser i ett ackompanjemang för rött kött och fisk.

Svensk mat präglas även av sötsaker, närmare bestämt godis, fikabröd och kakor. Detta har lett till fenomenet fika, en populär tradition i Sverige. Fika består helt enkelt av att dela bakverk och kaffe tillsammans med vänner och familj.