Plånbok och fjäderboa

Bland accessoarer finns många fler saker att upptäcka. Alltsedan vikingatiden har både män och kvinnor smyckat sig. Gärna då med armringar till exempel. Det var inte bara under vikingatiden armringar var populärt utan även under romartiden och andra tider också. Då hade man armringar uppe över bicepsmuskulaturen, men även armband som hängde runt handleden.

Plånbok eller börs har man också använt sen urminnes tider. En börs som var vanlig på 1800- talet var en väska som såg ut som en liten säck med handtag av tvinnade silketrådar. En tidig bild från den tiden och som hörde till teaterns värld, det var där man fick vara lättklädd offentligt, var en kvinna med den tidens nattkläder/badkläder och en börs som hängde över armen. Hon hade mössa på huvudet och lockar i håret, högklackade skor och en fjäderboa runt halsen. Lite udda klädsel även på den tiden, men det var väl meningen att det skulle vara uppseéndeväckande för att locka publiken till teatern.

Klädesplagg eller accessoar?

En boa är väl egentligen ett klädesplagg trots att den ser mer ut som en typisk accessoar till kläder av alla slag, främst festkläder. Boan är som en tjock och yvig halsduk att svepa omkring sig. Den är inte platt som en sjal utan rund och yvig gjord av fjädrar eller plysch eller något annat yvigt men mjukt material. Den har förknippats med den flärdfulla kvinnan, en prima primadonna, en aktris och en kvinna som kan roa sig kungligt. Kanske är den starkt förknippad med teatern av tradition och ohejdad vana. Boan kom till under 1800-talet och blev omåttligt populär och vanlig på 1930-talet. Den används gärna fortfarande just bland artister och på stora fester.

Plånbok eller handväska?

Plånboken var inte bara en väska eller en platt läderpung att stoppa ner sedlarna i utan också ett smycke att visa upp. Helt klart har kvinnor i alla tider haft en liten gömma i sina kläder eller i en liten väska att hänga på armen där nödvändigheter som spegel. kam och läppstift samt lämplig summa pengar förvarades. Det förekommer allmänt även idag att kvinnor har en handväska, men männen har en plånbok som är en slags väska fast i mindre format. Plånboken för män brukade sakna handtag eller bärremmar tidigare, men nu finns det gott om handväskor för män där mannen kan bära pengar, rakgrejor och annat viktigt i en liten väska med handtag eller bärrem. Tiderna förändras och vi med dem, men förvånansvärt mycket är likadant nu som det var för säg 500 år sedan.