Henna, tattoo och piercing

Hennamålningar eller hennatatuering är en sorts dekorationsmålning på handens hud eller i ansiktet. Den sitter kvar i ett par till tre veckor sen försvinner den. Riktig henna görs av torkade hennablad som malts ner till en pasta som man sedan använder för att måla på huden med. Den är helt naturlig, men man bör akta sig för att göra hennamålningar med svart henna för den är utblandad med kemikalier som man kanske inte tål. Det har det funnits skräckexempel på, men naturlig henna brukar de flesta tåla. Hennamålningar har människor gjort i tusentals år. Det är en dekoration som försvinner av sig själv och som man kan variera med nya målningar i nya mönster.

Tatttoo

Tatueringar kommer från ordet tatau som är polynesiska. men ordet tattoo används också. Det var dock inte bara polyneserna som hittade på tatueringskonsten. Även på andra håll har man sysslat med tatueringar, kanske så länge som från tidernas begynnelse.

I kristna kulturer har tatueringar använts nästan enbart av kriminella som tatuerat sig i fängelserna eller av sjömän som varit ute på sjön ett tag. Nästan inga andra har tatuerat sig förrän nu på 80-talet då det plötsligt blev ett mode i nästan hela västvärlden. Det är fortfarande vanligt med tatueringar och en del tatuerar nästan hela kroppen. Det beror på hur mycket eller hur stor yta en person låtit tatuera sig på om man kan säga att det är frågan om en sorts klädsel eller en accessoarliknande företeelse.

Piercing i huden

Kroppssmycken, det vill säga piercingar som man stuckit in permanent i huden har också det blivit relativt vanligt. Att hänga smycken i näsan, läpparna, bröstvårtor eller ännu intimare är det inte alla som gör men vissa tycker att det är en bra idé. PIercingar i huden brukar dock inte användas på samma sätt som piercingar i naglarna för de som piercar huden har inte gjort det för att matcha sina kläder. Därför har de inte samma behov av att byta ut piercingen till ett annat smycke med jämna mellanrum. De som piercat naglarna vill gärna byta smycken allt eftersom de byter kläder för att allt ska stämma ihop med varandra. Det verkar därmed som att de som piercat huden på olika ställen gör det av inre skäl mer än av estetiska skäl.