Sjalen

Sjalar, scarves, halsdukar och små spetsnäsdukar hör ihop med både glasögon och smycken. Det finns alltid tillfällen att lägga till en liten sjal till exempel när du går ut. Varje kvinna vet det. Ja, varför är sjalar så bra och så populära år ut och år in?

Vintervärme

Tänk halsduk på vintern, så förstår man att det är jättebra med en halsduk. Den värmer så otroligt bra för att vara bara en relativt smal skapelse som definitivt inte täcker mer än halsen och skuldrorna. Resten hänger ju ner över magen och kanske ryggen. Det är just det som är det märkliga. Den värmer och det beror på att den känsliga halsen med de ytliga blodådrorna blir varm av att vara täckt med något varmt och skönt. Det hjälper också till att resten av halsduken hänger ner. Det som hänger är en slags reserv om man skulle behöva linda in hela huvudet också i en snöstorm till exempel. Halsdukar är bra att ha.

Sommar och sol

Scarfsar och sjalar är också bra att ha. På samma sätt som en halsduk skyddar mot kyla om vintern skyddar sjalar och scarfsar året runt men särskilt under den varma årstiden samt vår och höst förstås. Då är det inte bara mot kyla utan lika gärna mot sol och stark vind. Huden på halsen och dekolletaget är tunn och känsligt och om man har minsta anlag för solexem är en sjal ett väldigt bra skydd. Förutom att sjalen är bra att ha runt halsen eller över håret om man vill skydda frisyren eller har lätt att få solsting, är sjalen ett komplement till klädseln. Den ska passa ihop med kläderna och understryka det man säger med sina kläder. Om sommaren är det fint med en sjal av spets. Den är genomskinlig, men spets kan vara fint mot många olika slags tyger. Sjalen är väldigt användbar, men ska inte förväxlas med slöja som är något annat.

Spetsnäsdukar är kanske inte högsta mode nuförtiden men det förekommer som en snygg accessoar speciellt i latinska länder. Men vem har sagt att det måste vara hypermodernt – idag vill ju alla vara personliga och då får man klä sig efter humör, temperament och tillfälle. Det är till speciella tillfällen spetsnäsduken kan komma till pass. Den ska bara finnas där i fickan eller bältet eller fastsatt i en brosch om man vill det. Alla sätt är bra utom de missklädsamma – nej, även missklädsamt kan vara snyggt i vissa sammanhang. Det är inget som hindrar att man klär sig lite udda och experimenterar med olika slags modetrender som är eller har varit. Futuristiska modetrender skapar man ju själv då man gör som man vill och klär sig efter sitt eget drömmode.